Výzva našim politikům: odložte všechny změny územního plánu o parcích

Park Vidoule

Podkladem obrázku je mapa Ochrana přírody a krajiny 2011 dostupná v atlasu životního prostředí www.premis.cz/atlaszp/

Občané a sdružení z Prahy 5 vyzývají pražské politiky, aby odmítli všechny změny územního plánu týkající se přírodních parků. Např. změny parku na Vidouli v právě projednávané IV. vlně změn by vedly k jeho faktickému rozkouskování a zničení. Před projednáváním jednotlivých změn je třeba vypracovat koncepci rozvoje pražských přírodních parků.

o. s. Přátelé Buďánek // o. s. Cibulka // o. s. Přátele Malvazinek // o. s. Košířská Cibulačka // o. s. Jinonice-Vidoule // o. s. Za záchranu parku Kavalírka // o. s. Praha 5 – Radlice // Sdružení pro ochranu příznivých životních podmínek v oblasti od Bulovky po Šalamounku // Sdružení za krajinu kolem nás // o. s. Za život lidskej //

Text dopisu členům pražské komise pro územní plán a jeho změny ze dne 29. dubna (dopis politikům připravujeme):

Vážené členky a členové Komise pro územní plán a jeho změny při Radě HMP

Občané z Prahy 5 i místní občanská sdružení Vás žádají, abyste odpovědně zvážili změny územního plánu na území přírodní památky Vidoule a přírodního parku Košíře-Motol.

S odbornými (vesměs zamítavými) připomínkami Útvaru rozvoje hlavního města Prahy (ÚRM) a odboru životního prostředí magistrátu k návrhu zadání změn 2765 (Vidoule), 2773 (komunikace Na Pomezí), 2760 (rozšíření hřiště GolfClub Motol), 2762, 2763 jste určitě obeznámeni.

Navržené změny zasahují přibližně 16% plochy přírodního parku. Území přírodního parku Košíře-Motol, přírodní památky Vidoule a zelených ploch až po Kavalírku je velmi cenné jak pro nás, místní obyvatele, tak i pro celou Prahu. Přes zelenou nezastavěnou Vidouli proudí vlhký západní vítr do centra města. Park slouží k rekreaci nejen obyvatelům z Motola, Košíř, Jinonic a Smíchova, ale také pomáhá odlehčit přetíženému Prokopskému údolí. Toto celopražsky významné území potřebuje koncepční péči a ne neustálé drobení a ukrajování.

Věříme, že potenciál území by nejlépe prověřila studie rozvoje celého parku a přáli bychom si o ní diskusi. Před jejím vypracováním by neměl projít žádný návrh změny územního plánu v této oblasti, ani pronájem veřejného prostoru na 50 let jednomu zájemci – Golf Clubu Praha.

Chceme Vám připomenout i jiné odborné stanovisko než urbanistické:

Rozsáhlá výstavba i v chráněných územích, jako je například lokalita Dívčí hrady nebo Vidoule v Praze 5, jsou příkladem pohrdání základními právy člověka, kam dnes řadíme i zajištění lidského zdraví a udržitelného rozvoje…

Pokud budou plánované návrhy uskutečněny, může se zhruba za deset let u pražských dětí projevit narušení imunity, u dospělých pak vyšší nemocnost a úmrtnost na kardiovaskulární choroby. U starších obyvatel by se mohla zvýšit úmrtnost v létě při tropických teplotách. Odborníci proto doporučují soustředit novou zástavbu do takzvaných brownfields,

MUDr. Radim Šrám, DrSc., předseda komise Životního prostředí Akademie věd ČR

Poznámka Cibulky.info: Komise Životního prostředí Akademie věd vydala 15.4.2013 jasné stanovisko k spekulativním změnám Územního plánu v pražských parcích. Na něj navazuje článek Literárních novin „Boj o výhled“ z 2. května 2013

Na setkání s občany – Praha pro lidi – (v Jinonicích o Vidouli 20.2.) nám řekl radní Tomáš Hudeček:

„Když jsem se seznamoval s podklady k této změně (2765/00) a stanovisky ÚRM, tak jsem osobně došel k závěru, že změna neodpovídá koncepci rozvoje města …“

Naše sdružení působí většinou pouze na Praze 5, ale důsledky výše popsaných změn by měly dopad na zdraví a kvalitu života obyvatel celé Prahy.

Prosíme Vás proto, aby z vaší komise vzešlo NE změnám územního plánu na zelených plochách, jako jsou Dívčí hrady, přírodní památka Vidoule, přírodní parky Košíře-Motol, Kavalírka apod.

Budeme stále naléhat na námi volené zástupce a požadovat koncepci rozvoje území přírodních parků a památek a péče o ně. Pomozte nám.

29. 4. 2013 oskenovaný otevřený dopis občanů Komisi pro územní plán a jeho změny při Radě HMP

29.5.2013 povzbudivá odpověď JUDr. Heleny Chudomelové, radní hl. m. Prahy

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené, Park Vidoule, Stavby, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..